joi, aprilie 11, 2013

Citiți!!!


Diferite reacții negative, comentarii calomniatoare, obscene sau injurioase precum și critici așa-zis constructive întâlnite pe site-uri, bloguri sau rețele de socializare m-au determinat să scriu acest articol.
Anual apare câte un studiu, câte o știre care ne trage de urechi că nu citim. Da. Rapoartele editurilor, librăriilor, bibliotecilor nu fac altceva decât să se lamenteze că cetățenii acestei țări nu citesc, mai exact că tinerii nu citesc. Dar eu vă întreb, câți dintre voi v-ați văzut părinții sau bunicii citind în loc să urmărească showuri prostești la TV? Sau să punem problema altfel. Câți dintre voi cei care sunteți părinți i-ați recomandat o carte copilului vostru? Câți dintre voi ați citit împreună cu el, și câți dintre voi citiți în timpul liber fiind astfel exemple pentru copiii voștri, și nu numai pentru ei, ci pentru toți cei din jur?
Probabil mulți dintre cei ce citiți aceste rânduri ați făcut aceste lucruri, căci ceilalți sunt prea ocupați cu ultimele bârfe din showbiz și nu au vreme și nici interes să citească acest articol.
De asemenea vreau să vă expun o altă problemă spinoasă legată de acest subiect al lecturii. Și anume răutatea din social media. Da, așa cum am scris în introducere, multitudinea de reacții negative pot afecta serios încrederea de sine a acelora care tocmai s-au apucat de citit.
Așa că nu mai „aruncați cu pietre” nu mai calomniați, înjurați sau criticați pe cei care citesc, indiferent ce citesc. Ce dacă momentan preferă chicklitul și romanele erotice, ce dacă preferă fantasyul și SFul, ce dacă adoră poveștile prostuțe de iubire în care totul se încheie cu happy-end? Ei CITESC spre deosebire de marea masă a celor care idolatrizează TV-ul 4-5 ore pe zi. Ei CITESC și încet-încet își vor cultiva gustul pentru lectură, moda va trece și vor ajunge și la cărți mai complexe, mai bune.
Așa că nu-i mai umiliți, nu-i mai ponegriți, nu-i mai arătați cu degetul pentru că ei au făcut deja primii pași spre lectură, știu ce înseamnă să te bucuri de o carte, să evadezi din cotidianul mizerabil spre o lume în care posibilitățile par a fi infinite.
Încurajați lectura de orice fel! Citiți benzi desenate, citiți nuvele și povestiri, citiți chicklit și romane siropoase, citiți romane erotice sau drame, citiți fantasy și SFuri, citiți thrillere și romane horror, citiți romane istorice și cărți filosofice, citiți clasici sau contemporani, citiți autori români și străini! Citiți și împărtășiți plăcerea lecturii cu cei din jur, convingeți-i că merită să citești și ignorați-i pe cei care vă critică în funcție de lecturile voastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu