miercuri, mai 08, 2013

Recapitulare literară 1

Recapitulările literare le-am început anul trecut pe blogul mai celebru, cu scopul reamintirii cititorilor care sunt recenziile pe care le-am postat în ultima vreme. Apoi am abandonat rubrica deoarece ajunsesem la zi cu articolele.

A trecut ceva vreme de la ultima recapitulare așa că am luat decizia de a reînvia rubrica doar că am mutat-o aici. Înainte de asta voi face o mică recapitulare a recapitulărilor :D

Recapitulare 1
Recapitulare 2
Recapitulare 3
Recapitulare 4-5-6

Joi 14 iunie 2012 postam recenzia romanului „...și după” de Guillaume Musso. Romanele acestui scriitor, mai ales cel de față, m-a făcut să conștientizez că fericirea stă în lucruri mărunte, iar pentru a fi fericit trebuie în primul rând să vrei să fii fericit, lucru pe care personajul principal, realizează că îl vrea doar în momentul în care simte că existența sa pe pământ îi este măsurată.

Joi 28 iunie 2012 - „Spre far” de Virginia Woolf avea deja recenzie pe blogul meu. Ca de obicei, cărțile Virginiei Woolf sunt mai mult decât ceea ce par la suprafață, iar cea de față nu face excepție, fiind un studiu asupra timpului și memoriei, al convențiilor victoriene privind feminitatea și masculinitatea ca și al relației dintre artă și ceea ce încearcă ea să reprezinte. Recenzia integrală aici.

Joi 5 iulie 2012 - „Ucenicul asasinului” scrisă de Robin Hobb. Cartea de față, publicată la Nemira în 2009 este traducerea volumului apărut inițial în 1995 și este prima parte a Trilogiei Farseer. „Ucenicul Asasinului” este primul roman publicat de către scriitoarea Margaret Astrid Lindholm Ogden sub pseudonimul (oarecum masculin) Robin Hobb și este un roman fantasy european medieval, un gen, în plină expansiune, – G.R.R. Martin e dovada – care se folosește mai mult de istorie, ca resursă principală, decât de mitologie.

Duminică 8 iulie 2012 - „Moștenirea Heorot” - Larry Niven, Jerry Pournelle, Steven Barnes. 
Cartea, apărută la Nemira în 2008 este traducerea volumului din 1987, iar pe lângă Larry Niven mai are alți doi coautori: Jerry Pournelle și Steven Barnes, ambii pricepuți la a scrie Science Fiction. Și asta se vede de asemenea din continuitatea și unitatea textului, 630 de pagini nu-s chiar de ici de colo.

Marți 10 iulie 2012 - „Mâna stângă a lui Dumnezeu” de Paul Hoffman. Apărută în același an ca și în Marea Britanie, 2010 la editura Rao, Mâna stângă a lui Dumnezeu impresionează doar prin magnifica sa copertă ce debordează de mister și suspans. Textul cărții în sine e plin de clișee și replici răsuflate, dialoguri banale și uneori penibile, descrieri pe care pur și simplu nu le poți vizualiza și personaje șterse.

Cinci titluri v-am readus în atenție, cinci vor fi la fiecare recapitulare.
Lectură plăcută!